Toto je archivní web ročníku 2009. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2009

Varhanní festival představující památné varhany ve Slaném a Velvarech


Peter van Dijk, varhany (NL)

Hudební soupeření a bitvy

Kaple Zasnoubení P.  Marie ve Slaném, 8. září 2009 v 19.30 hodin
Na varhany I. Schmidta z roku 1760 hraje Peter van Dijk (Utrecht, NL)

Peter van DijkPeter van Dijk (* 1952) vystudoval hru na varhany a cembalo a zároveň interpretaci chrámové hudby a muzikologii v Utrechtu a v Amsterodamu.

Jako sólový varhaník je Peter van Dijk zván na koncerty v Holandsku i v zahraničí. Často působí jako člen poroty varhanických soutěží. Kromě pedagogické činnosti působí take jako publicista, producent a konzultant při opravách historických varhan. Natočil mnoho snímků pro rozhlas a vydal nespočet nahrávek v různých zemích světa. Za kompletní nahrávku díla Jana Pieterszoona Sweelincka, kterou produkoval a na které se podílel i jako varhaník získal v roce 2003 Edisonovu cenu.

Je prezidentem holandské společnosti pro poradenství v oblasti varhanních nástrojů.

Novinkou na koncertu je přenos obrazu z kůru pro posluchače. Z pohodlí lavic v chrámové lodi tak můžete na plátně sledovat interprety při hře na kůru. Nenechte si ujít tento zážitek!

Koncerty se konají ve spolupráci s Mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany a pod uměleckou záštitou jeho zakladatele, varhaníka Pavla Černého.

Na koncertech si můžete zakoupit upomínkovou litografii Jana Kavana s motivy varhan ve Slaném a ve Velvarech vytvořenou pro varhanní festival Varhany znějící 2009. 

Mezinárodní varhanní festival Varhany znějící 2009 se koná pod záštitou starosty města Slaného Iva Rubíka a starostky města Velvary Jitky Linhartové.

Na začátek stránky


Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu

Festival Varhany znějící 2009 pořádá město Slaný a město Velvary ve spolupráci s Mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany.

Součástí mezinárodního varhanního festivalu Varhany znějící 2009 je také Putování za historickými varhanami. Zúčastněte se také příjemného výletu a seznamte se s vzácnými varhanami v okolí Slaného! | Program Putování »

Festival se koná pod záštitou starosty města Slaného Iva Rubíka a starostky města Velvary Jitky Linhartové.

Královské město Slaný

Královské město Velvary

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2009

Královské město Slaný

Starý web: Varhany znějící 2001