Toto je archivní web ročníku 2011. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2011

Varhanní festival představující památné varhany ve Slaném, Budenicích a Vraném


Program

Třetí ročník mezinárodního festivalu Varhany znějící 2011, který představí památné varhany ve Slaném, Budenicích a Vraném, pořádá město Slaný spolu s mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany.

Varhany znějící 2011, Slaný–Budenice–Vraný. Třetí ročník mezinárodního varhanního festivalu opět rozezní památné varhany ve Slaném a několik zajímavých nástrojů v okolí Slaného. Kromě již tradičních koncertů na vzácné nástroje v kapli Zasnoubení P. Marie bývalé piaristické koleje a v chrámu sv. Gotharda přibude ještě jeden slánský koncert. V klášterním kostele Nejsvětější Trojice ve Slaném se pokusíme znovuobjevit kouzlo varhanního zvuku vycházejícího z původního františkánského chóru umístěného za vrcholem hlavního oltáře. Tam také bude pro tento koncert umístěn varhanní pozitiv, jehož přítomnost je v těchto místech zmiňována již v roce 1674. V roce 1776 pak na místě pozitivu postavil a do hlavního oltáře netradičně zakomponoval dvoumanuálové varhany A. Reiss. Torzo těchto unikátních varhan můžeme spatřit jednak v prospektu hlavního oltáře a jednak v chóru za oltářem. Koncertem, který jistě přinese zajímavý zvukový zážitek, bychom také rádi iniciovali úsilí o rekonstrukci tohoto jedinečného nástroje.

Z nástrojů, které ukrývají kostely a kaple okolních obcí a měst, uslyšíte romantické varhany  firmy Rejna a Černý z roku 1895 v kostele Narození Sv. Jana Křtitele ve Vraném a varhanní pozitiv z počátku 18. století, který se nachází v zámecké kapli sv. Václava zámku v Budenicích.

Festivalu bude opět předcházet Putování za historickými varhanami. Společně s varhaníkem Pavlem Černým se během jednodenního výletu můžete  vydat na pět míst v okolí Slaného – Pchery, Řisuty, Telce, Vraný a Dolín – kde se seznámíte s dalšími historickými varhanními nástroji.

Na  koncerty v Budenicích a ve Vraném je zajištěna zdarma autobusová doprava! Odjezd vždy hodinu před konáním koncertu ze zastávky „U Váhy“ v Šultysově ulici ve Slaném.

Vstup na všechny akce a koncerty festivalu je volný! 

Tak jako v předchozích ročnících budou ze všech  festivalových koncertů pořízeny živé nahrávky z nichž bude setaven kompaktní disk, který vyjde do konce roku 2011. (CD Varhany znějící 2001, 2009)

Na festivalových koncertech budeme pomocí dvou kamer přenášet obraz z kůru. Z pohodlí lavic v chrámové lodi tak budete mít možnost sledovat interprety při hře na kůru. Nenechte si ujít tento zážitek! 

Koncerty se konají ve spolupráci s Mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany a pod uměleckou záštitou jeho zakladatele, varhaníka Pavla Černého.

Mezinárodní varhanní festival Varhany znějící 2011, Slaný–Budenice–Vraný se koná pod záštitou starosty Královského města Slaného Iva Rubíka.

Na začátek stránky


English Information in English

Festival Varhany znějící 2011 pořádá město Slaný ve spolupráci s mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany.

Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj


Mediální partnerVarhaníci on-line


Festival se koná pod záštitou starosty města Slaného Iva Rubíka

Královské město Slaný

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2010–11