Toto je archivní web ročníku 2011. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2011

Varhanní festival představující památné varhany ve Slaném, Budenicích a Vraném


Putování za historickými varhanami

Putování s varhaníkem Pavlem Černým za památnými varhanami
ve Pcherách, Řisutech, Telcích, Vraném a Dolíně.

Sobota 30. dubna 2011 od 9 do 17 hodin

Varhany v kostele sv. Jakuba v Řisutech Varhannímu festivalu Varhany znějící 2011 bude v sobotu 30. dubna 2011 opět předcházet Putování za historickými varhanami. Spolu s varhaníkem Pavlem Černým,  který „Putování“ po odborné stránce připravil, se vydáme na pět míst v okolí Slaného – Pchery, Řisuty, Telce, Vraný a Dolín – kde se seznámíme se zajímavými historickými varhanními nástroji.

Ty mnohdy neprávem unikají naší pozornosti, neboť se nenacházejí v centrech kulturního dění. Nezapomeňme však, že velká tradice českého muzikantsví (české hudební kultury) pochází právě z těchto malých míst, a to díky působení kantorů – varhaníků kostelních kůrů i v té nezapadlejší vísce Čech.

Při každé z pěti společných zastávek (Pchery, Řisuty, Telce, Vraný a Dolín) nás Pavel Černý nejprve seznámí s historií a konstrukcí každého jednotlivého nástroje a poté v malém koncertu nástroj představí i po zvukové stránce. Po prohlídce nástroje v Telcích bude následovat oběd v Peruci.

Každný organizovaný účastník Putování obdrží zdarma upomínkovou grafiku s motivy varhan v klášterním kostele Nejsv. Trojice ve Slaném od výtvarníka Karla Beneše. 

Odborný výklad, koncertní ukázky a doprava autobusem (pro přihlášené) je zdarma. Podle počtu účastníků bude v Peruci v rámci urychlení objednán společný oběd, který
si poté každý hradí individuálně. Vzhledem k omezené kapacitě autobusu je nutné se přihlásit na níže uvedené e-mailové adrese.

Předběžné přihlášky, nebo případné dotazy posílejte prosím do konce března na e-mail: hornak@meuslany.cz nebo volejte na číslo 312 511 271. Počet míst společného putování je limtován kapacitou autobusu!

Odjezd v sobotu 30. dubna 2011 v 9 hodin z autobusové zastávky „U Váhy“ v Šultysově ulici ve Slaném. Návrat přibližně v 17 hodin na místo odjezdu.

Připojit se k výpravě je možné i individuálně (s vlastní dopravou) na jednotlivých místech dle přibližného časového rozvrhu. V tom případě se prosím ohlašte před vstupem do jednotlivých kostelů u vedoucího výpravy.

Přibližný časový rozpis: Pchery • 9.30,  Řisuty • 11.00, Telce • 12.30, Vraný • 14.30, Dolín • 16.00

Fotogalerie z Putování za historickými varhanami v roce 2009
MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2009

Odkazy

Na začátek stránky


English Information in English

Festival Varhany znějící 2011 pořádá město Slaný ve spolupráci s mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany.

Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj


Mediální partnerVarhaníci on-line


Festival se koná pod záštitou starosty města Slaného Iva Rubíka

Královské město Slaný

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2010–11