Toto je archivní web ročníku 2011. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2011

Varhanní festival představující památné varhany ve Slaném, Budenicích a Vraném


Upomínková grafika

Litografie Karla Beneše s motivy oltáře s vestavěnými varhanami Antonína Reisse v klášterním kostele Nejsv. Trojice ve Slaném jako upomínka na hudení festival Varhany znějící 2011.

Karel Beneš, Varhany znějící 2011 Slaný–Budenice–Vraný Jako upomínku na třetí ročník mezinárodního varhanního festivalu „Varhany znějící 2011, Slaný–Budenice–Vraný“ vytvořil upomínkovou litografii s motivy varhan Antonína Reisse  výtvarník Karel Beneš.

Na grafickém listu o formátu A4 je zobrazen presbytář klášterního kostela Nejsv. Trojice ve Slaném s hlavním oltářem do kterého v roce 1776 věstavěl dvoumanuálové varhany Antonín Reiss. S osudem tohot nástroje se můžete seznámit na festivalovém koncertu ve středu 4. května 2011 v 19.30 hodin. Na varhanní pozitiv umístěný za vrcholem hlavního oltáře, v místě kde stával pozitiv kolem roku 1674 a kde je nyní torzo Reissových varhan z roku 1776 bude hrát a slovem provázet Pavel Černý. Budete tak svědky rekonstrukce původních zvukových možností takto netradičně umístěného nástroje a zároveň se pomocí audiovizuální techniky se zasvěceným průvodním slovem Pavla Černého podíváte do bežně nepřístupného františkánského chóru za vrcholem hlavního oltáře.

Upomínkový grafický list Karla Beneše obdrží zdarma každý účastník organizovaného Putování za historickými varhanami.

Karel Beneš v Galerii Ikaros ve SlanémKarel Beneš (* 1. květena 1932 ve Vlčnově) je český grafik, malíř a ilustrátor dětských knih, člen Spolku českých umělců grafiků Hollar. Proslul především svými mnohabarevnými litografiemi s motivy vlčnovské jízdy králů, slováckých balad, s tématy hudebními či cirkusovými a především rozsáhlou sérií autorských ex-libris, kterých vytvořil přes 400. V letech 1949–1955 vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze u prof. Antonína Strnadela a na další jeden čestný rok jej do svého atelieru pozval prof. Karel Svolinský. Zúčastnil se desítek společných či skupinových výstav doma i v zahraničí, a uspořádal mnoho autorských výstav, samostatných nebo častěji společně se svou ženou Danielou Benešovou-Hahnovou.

 

Koncerty se konají ve spolupráci s Mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany a pod uměleckou záštitou jeho zakladatele, varhaníka Pavla Černého.

Mezinárodní varhanní festival Varhany znějící 2011, Slaný–Budenice–Vraný se koná pod záštitou starosty Královského města Slaného Iva Rubíka.

Na začátek stránky


English Information in English

Festival Varhany znějící 2011 pořádá město Slaný ve spolupráci s mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany.

Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj


Mediální partnerVarhaníci on-line


Festival se koná pod záštitou starosty města Slaného Iva Rubíka

Královské město Slaný

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2010–11