Toto je archivní web ročníku 2014. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2014

Festival představující památné varhany ve Slaném, Velvarech a Zlonicích & Petrovicích a Dolních Hbitech


Michel Bouvard, varhany (F)

Francouzská varhanní hudba 19. a 20. století

Chrám sv. Kateřiny ve Velvarech, sobota 13. září 2014 v 18 hodin
Na varhany Em. Š. Petra z roku 1886 hraje Michel Bouvard (Paříž, F)
a Yasuko Uyama-Bouvard (Paříž, F) 

Michel BouvardMichel Bouvard se narodil roku 1958 v Lyonu. Jeho dědeček Jean Bouvard, také z Lyonu, byl varhaník a skladatel. Byl studentem Louise Viernea, Florenta Schmitta a Vincenta d'Indyho a inspiroval svého vnuka svou velkou vášní k hudbě. Michel Bouvard začal v raném věku studovat hru na klavír v Rodez. Po studiu hry na varhany v Paříži u Suzanne Chaise-Martin byl přijat do varhanní třídy André Isoira a studia harmonie, kontrapunktu a fugy na Conservatoire National Supérieur de Musique v Paříži. Během svého působení jako zástupce varhaníka v kostele Saint-Séverin dokončil s Michelem Chapuisem, Francisem Chapeletem a Jeanem Boyerem své studium a stal se Organiste Titulaire tohoto krásného pařížského nástroje na více než deset let.

V roce 1983 se Michel Bouvard umístil na prvním místě v mezinárodní varhanní soutěži věnované francouzské hudbě 17. a 18. století v Toulouse. V roce 1985 převzal pozici profesora hry na varhany po Xavieru Darasseovi na Conservatoire National de Région de Toulouse a s kolegou Janem Willemem Jansenem pokračoval v Darasseově úsilí podpořit dědictví města a regionu prostřednictvím pořádání koncertů, návštěv, kurzů a mezinárodních varhanních soutěží. Tato práce vyvrcholila vytvořením proslulého festivalu Toulouse les Orgues, kterého byl ředitelem v letech 1996–1999 a znovu od roku 2011. V roce 1994 založili s Marcem Bleusem nový studijní obor hry na varhary v Centre d'Études Supérieurs de Musique et de Danse de Toulouse.

Proslulost Michela Bouvarda jako koncertního varhaníka a učitele ho dovedla do více než 20 zemí a stal se velmi často vyhledávaným porotcem nejprestižnějších varhanních soutěží. Čyři roky byl členem Commission Supérieure des Monuments Historiques (Cultur Ministerium).

V roce 1995 byl se svým přítelem Olivierem Latry jmenován profesorem hry na varhany na Conservatoire National Supérieur de Musique v Paříži a v roce 1996 Organiste Titulaire historických varhan Cavaillé-Coll v bazilice Saint-Sernin v Toulouse. V březnu 2010 se stal jedním ze čtyř varhaníků v Královské kapli v paláci Versailles.

Na festivalových koncertech budeme pomocí dvou kamer přenášet obraz z kůru. Z pohodlí lavic v chrámové lodi tak budete mít možnost sledovat interprety při hře na kůru. Nenechte si ujít tento zážitek!

Festival se koná také díky podpoře farností Arcidiecéze pražské – Slaný, Zlonice, Smečno, Kralupy nad Vltavou, Petrovice u Sedlčan, Krásná Hora nad Vltavou a Maková-Smolotely. 

Pátý ročník mezinárodního varhanního festivalu Varhany znějící 2014 pořádají Přemyslovské střední Čechy, o. p. s., MAS Sedlčansko, o. p. s., Královské město Slaný a obec Petrovice. Festival se koná pod uměleckou záštitou varhaníka Pavla Černého.

Na začátek stránky


Information in English Information in English

Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu


FESTIVAL POŘÁDAJÍ

Přemyslovské střední Čechy, o. p. s.

MAS Sedlčansko, o. p. s.


PARTNEŘI PROJEKTU

Královské město Slaný
Královské město Slaný

Obec Petrovice u Sedlčan
Obec Petrovice u Sedlčan


Mediální partnerVarhaníci on-line


Královské město Slaný

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2010–14