Toto je archivní web ročníku 2016. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2016

Mezinárodní varhanní festival představující památné nástroje ve Slaném a Zlonicích


Balys Vaitkus, varhany (LT)

Romantické souznění 

Kostel Nanebevzetí P. Marie ve Zlonicích, sobota 8. října 2016 v 18 hodin
Na varhany E. Š. Petra z roku 1890 hraje Balys Vaitkus (LT) 

Balys Vaitkus (foto:  D. Matvejev_ Is LNF archyvo)Balys Vaitkus – litevský varhaník a cembalista – se narodil v roce 1963. V roce 1985 absolvoval s výborným výsledkem Litevskou hudební a divadelní akademii  jako pianista (u prof. M. Azizbekové) a varhaník (u prof. L. Digryse). V roce 1994 dokončil postgraduální studium hry na varhany (koncertní diplom) na hudební vysoké škole v Lübecku (u prof. M. Haselböcka). V roce 2011 zahájil doktorandské studium hry na cembalo u prof. G. Lukšaite-Mrázkové na Litevské hudební a divadelní akademii, kde v roce 2015 získal doktorát.

Od roku 2015 je vedoucím katedry hry na varhany a cembalo. Současně působí jako cembalista a varhaník komorního hudebního tělesa Musica Humana v Litevské národní filharmonické společnosti. Kromě toho je zakladatelem a uměleckým ředitelem mezinárodního hudebního festivalu „Léto s varhanami“, mezinárodních mistrovských kurzů Akademie léta s varhanami a národní soutěže pro mládež Jonas Žukas.

Balys Vaitkus je laureátem a nositelem několika ocenění v mezinárodních soutěžích ve hře na klavír a varhany v Lotyšsku (1984), České republice (Pražské jaro, 1989), Německu (Gelsenkirchen IOC, 1993) a Litvě (M. K. Čiurlionis – IOC, 1995). Získal stipendia a granty pro umělecká a vědecká studia na Akademii múzických umění v Praze (1988–1989, 2007–2008), na „Académie de Sablé“ (2008), na Královské konzervatoři v Den Haagu (2013) a v Muzeu historických hudebních nástrojů Lipské univerzity (2013).

Balys Vaitkus zahájil svou koncertní činnost v roce 1983 a uvedl četné varhanní recitály ve většině evropských zemí. Jeho repertoár zahrnuje skladby předchůdců J. S. Bacha až po současné hudební počiny, jako jsou skladby A. Schoenberga, O. Messiaena a moderních litevských autorů. Aktivně působí jako sólista, ale hraje také s komorními a symfonickými orchestry a sbory z Litvy i zahraničí. B. Vaitkus vytvořil rozhlasové i CD nahrávky, mimo jiné sérii CD Litevské historické varhany. (Další odkazy)

Na festivalových koncertech budeme pomocí dvou kamer přenášet obraz z kůru. Z pohodlí lavic v chrámové lodi tak budete mít možnost sledovat interprety při hře na kůru. Nenechte si ujít tento zážitek!

Festival se koná také díky laskavé podpoře farností Arcidiecéze pražské (Slaný, Zlonice, Velvary, Cítov) a Diecéze litoměřické (Mělník a Řepín). 

Šestý ročník mezinárodního varhanního festivalu Varhany znějící 2016 pořádají v roce 300. výročí narození významného varhaníka J. F. N. Segera Královské město Slaný společně s obecně prospěšnou společností Přemyslovské střední Čechy pod uměleckou záštitou varhaníka Pavla Černého.

Na začátek stránky


Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001


FESTIVAL POŘÁDÁ

Královské město Slaný
Královské město Slaný


PARTNER PROJEKTU

Přemyslovské střední Čechy, o. p. s.


Mediální partner

Varhaníci on-line


Královské město Slaný

Kulturní zařízení města Slaného
Kulturní zařízení města Slaného

© KZMS 2010–16