Toto je archivní web ročníku 2016. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2016

Mezinárodní varhanní festival představující památné nástroje ve Slaném a Zlonicích


Petra Matějová, hammerklavier (CZ)

Klávesové proměny

Kaple Zasnoubení P. Marie ve Slaném, středa 5. října 2016 v 19.30
Na hammerklavier – kopie podle nástroje z dílny Anton Walter a syn (1805) – postavený Paulem McNulty (2007) hraje Petra Matějová (CZ)
Na varhany I. Schmidta z 18. stol. hraje Marek Toporowski (PL)

Petra Matějová Petra Matějová již řadu let spojuje ve své kariéře hru na moderní klavír s hrou na jeho historické podoby. Její snahou je každý repertoár maximálně přiblížit zvukové a interpretační estetice doby, ve které vznikal, což také samozřejmě souvisí také s výběrem odpovídajícího typu nástroje. K tomuto interpretačnímu proudu se přiklonila zejména během šestiletého pobytu v Paříži, kde se po absolutoriu na pražské AMU a konzervatoři specializovala ve hře na kladívkový klavír.

Na moderní i historický klavír nahrála mnoho snímků pro český, slovenský a španělský rozhlas (Rejcha, Mozart, Janáček, Fibich, Voříšek, Tomášek, Franck, Haydn, Mendelssohn, Beethoven) a pro francouzskou televizní stanici Mezzo (Schubert). V roce 2004 natočila v Paříži sólové CD s díly Voříška, Beethovena a Schuberta. V roce 2012 dokončila kompletní nahrávku Voříškova sólového klavírního díla pro Český rozhlas. V současné době pracuje na kompletu Tomáškových Sonát nejen jako interpretka, ale také jako editorka novodobé edice.

Vystoupila na festivalech ve Francii a Španělsku, i Čechách (Pražské jaro, pravidelně koncertní sezóna FOK, Haydnovy slavnosti ad.) a na Slovensku (Dny staré hudby, Hammerklavierfest), dále se představila sólově nebo v různých komorních seskupeních ve většině evropských zemí.

Petra Matějová hraje na autentický mozartovský hammerklavier

Od roku 1995 pravidelně vyučuje klavír a komorní hru na letních kursech, v letech 2007–2009 vedla třídu kladívkového klavíru na Letní škole staré hudby ve Valticích, kam se znovu vrátila v roce 2015. V letech 2008–2013 vyučovala hru na kladívkový klavír na JAMU v Brně. V roce 2014 úspěšně obhájila doktorskou práci v interpretaci v mezinárodním programu tzv. doktorátu „pod dvojím vedením“ na Pařížské konzervatoři a Sorbonně, a na JAMU v Brně na téma Klavírní dílo J. V. H. Voříška. (Další odkazy)

Na festivalových koncertech budeme pomocí dvou kamer přenášet obraz z kůru. Z pohodlí lavic v chrámové lodi tak budete mít možnost sledovat interprety při hře na kůru. Nenechte si ujít tento zážitek!

Festival se koná také díky laskavé podpoře farností Arcidiecéze pražské (Slaný, Zlonice, Velvary, Cítov) a Diecéze litoměřické (Mělník a Řepín). 

Šestý ročník mezinárodního varhanního festivalu Varhany znějící 2016 pořádají v roce 300. výročí narození významného varhaníka J. F. N. Segera Královské město Slaný společně s obecně prospěšnou společností Přemyslovské střední Čechy pod uměleckou záštitou varhaníka Pavla Černého.

Na začátek stránky


Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001


FESTIVAL POŘÁDÁ

Královské město Slaný
Královské město Slaný


PARTNER PROJEKTU

Přemyslovské střední Čechy, o. p. s.


Mediální partner

Varhaníci on-line


Královské město Slaný

Kulturní zařízení města Slaného
Kulturní zařízení města Slaného

© KZMS 2010–16