Toto je archivní web ročníku 2016. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2016

Mezinárodní varhanní festival představující památné nástroje ve Slaném a Zlonicích


Putování za varhanami, sobota 1. října 2016

Společné putování s varhaníkem a organologem Pavlem Černým za varhanami na Velvarsku (Velvary, Cítov) a Mělnicku (Řepín, Mělník).

Putování za varhanami je již plně obsazeno! 

Sobota 1. října 2016 od 8.30 do 18 hodin

Varhany v kostele Panny Marie Vítězné v ŘepíněŠestému ročníku festivalu Varhany znějící 2016 předchází v sobotu 1. října 2016 tradiční Putování za historickými varhanami. Společně s varhaníkem a organologem Pavlem Černým se vydáme naVelvarsko a na Mělnicko, kde se seznámíme se zajímavými historickými varhanami. Ty mnohdy neprávem unikají naší pozornosti, neboť se nenacházejí v centrech kulturního dění. Nezapomeňme však, že velká tradice českého muzikantství (české hudební kultury) pochází právě z těchto malých míst, a to díky působení kantorů – varhaníků kostelních kůrů i v té nejzapadlejší vísce Čech.

Naše letošní putování zahájíme ve Velvarech, kde se seznámíme hned se třemi nástroji. V městském muzeu to bude barokní varhanní pozitiv, pak romantické varhany v chrámu sv. Kateřiny a nakonec se zastavíme na velvarském hřbitově, kde si prohlédneme zajímavou renesanční varhanní skříň a seznámíme se s historií jedinečných varhan, které jsou v současnosti v depozitu. Zároveň se zde zastavíme u hrobů otce a sestry Antonína Dvořáka. Z Velvar poté pojedeme do Cítova. V kostele sv. Linharta si kromě zvukově pěkných varhan prohlédneme jedinečný renesanční portál a další dochované renesanční prvky původního kostela. Z Cítova vyrazíme po obědě na Mělnicko do obce Řepín – rodiště varhaníka J. F . N. Segera, jehož 300. výročí narození si letos připomínáme. V nečekaně velkorysé „katedrále“ Panny Marie Vítězné si poslechneme další zvukově krásný nástroj. Naše celodenní putování za varhanami zakončíme v Mělníku v proboštském kostele sv. Petra a Pavla u velkolepého nově postaveného nástroje firmy Brachtl-Kánský.

Na každé ze společných zastávek (Velvary – Muzeum, sv. Kateřina, sv. Jiří  – Cítov, Řepín a Mělník) nás varhaník Pavel Černý nejprve seznámí s historií každého nástroje a poté v malém koncertu každý nástroj představí i po zvukové stránce. Po zastávce v Cítově bude následovat oběd v hostinci U Ládi.

Na Putování za varhanami je nutné se přihlásit! Cena zájezdu je 200 Kč.

V ceně zájezdu je společný oběd, doprava autobusem, odborný výklad a koncertní ukázky.
Společný oběd (hlavní chod + pivo, nebo nealkoholický nápoj) bude objednán v hostinci U Ládi v Cítově. Peníze za zájezd budeme vybírat při nástupu do autobusu. Kapacita autobusu je omezená. Proto je nutné se přihlásit na uvedeném e-mailu (jméno, příjmení, telefon, mail), nebo telefonu.

Pro předběžné přihlášky, nebo dotazy můžete do konce července využít náš kontaktní formulář, nebo e-mail hornak@meuslany.cz, nebo volejte na telefon 603 583 101. Počet účastníků je limitován kapacitou autobusu!

Odjezd v sobotu 1. října 2016 v 8.30 hodin z autobusové zastávky „U Váhy“ v Šultysově ulici ve Slaném. Návrat je přibližně v 18 hodin na místo odjezdu.

Putování se můžete zúčastnit i individuálně s vlastní dopravou.
Vstup do jednotlivých kostelů je 50 Kč, pokud nás budete následovat do všech čtyř míst, můžete si koupit zvýhodněnou vstupenku za 100 Kč do všech kostelů. Místní mají vstup do kostela zdarma.
Časový plán: 9.00 Velvary (sv. Kateřina, 10.00 muzeum, 11.00 sv. Jiří),
12.00 Cítov,  15.00 Řepín, 16.45 Mělník.

Pavel Černý – varhaník, pedagog a organolog – je často zván ke koncertním vystoupením. Kromě předních domácích pódií účinkoval v různých zemích Evropy, v USA, Japonsku, Brazílii, Africe a na Kubě. Vyučuje varhanní hru a improvizaci na AMU v Praze a na JAMU v Brně a zasedá jako člen soutěžních porot. Upozornil na sebe získáním 1. cen ve varhanních soutěžích v Opavě (1990), Lublani (1992) a na Pražském jaru (1994). Další ceny mu byly uděleny prostřednictvím významných kulturních organizací. Doma i v zahraničí natáčí na CD, pro rozhlas a televizi. Některé CD nahrávky byly oceněny zahraniční kritikou. Je tvůrcem rozhlasových seriálů o varhanách. Pavel Černý je uměleckým poradcem několika mezinárodních varhanních festivalů. Jako organolog pracuje v odborných komisích při stavbách, restaurování a dokumentaci varhan, publikuje odborné články a propaguje historické nástroje v České republice.

Foto a MP3 ukázky z Putování za varhanami na Slánsku v roce 2014
Foto a MP3 ukázky z Putování za varhanami na Sedlčansku v roce 2014
Foto a MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2012
Foto a MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2011
Fotogalerie z Putování za historickými varhanami v roce 2009
MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2009

Odkazy

Na začátek stránky


Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001


FESTIVAL POŘÁDÁ

Královské město Slaný
Královské město Slaný


PARTNER PROJEKTU

Přemyslovské střední Čechy, o. p. s.


Mediální partner

Varhaníci on-line


Královské město Slaný

Kulturní zařízení města Slaného
Kulturní zařízení města Slaného

© KZMS 2010–16