Toto je archivní web ročníku 2012. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2012

Varhanní festival představující památné varhany ve Slaném, Peruci a Zlonicích


Liuwe Tamminga, varhanní pozitiv (IT)

Italská hudba pro dvoje varhany

Kostel Nejsv. Trojice ve Slaném, středa 16. května 2012 v 19.30 hodin
Na dva varhanní pozitivy — pozitiv z počátku 18. stol. a jeho novodobou kopii — umístěné dle italského zvyku po levé a pravé straně presbytáře hrají Luigi Ferdinando Tagliavini a Liuwe Tamminga (Boloňa, IT)

Liuwe Tamminga Liuwe Tamminga pochází z Fríska (severní provincie Nizozemska) a je považován za jednoho z nejvýznamnějších specialistů na italskou varhanní hudbu šestnáctého a sedmnáctého století.

Na konzervatoři v Groningenu vystudoval s vyznamenáním hru na varhany, cembalo a skladbu. Později žil tři roky v Paříži, kde studoval u André Isoira a Jeana Langlaise. Zde mu byla udělena Premier Prix za interpretaci a Second prix za improvizaci. V roce 1980 zvítězil v Holandsku v soutěži ve varhanní  improvizaci (Niederländischen Orgel-Improvisationswettbewerbs) a v roce 1982 získal cenu Prix d'Excellen.

Liuwe Tamminga žije od roku 1982 v Bologni, kde soukromě studoval italskou varhanní hudbu 16. a 17. století u Luigi F. Tagliaviniho. V současné době je Liuwe Tamminga společně s Luigi Ferdinandem Tagliavinim varhaníkem v bazlice San Petronio v Boloni, kde hrají na dva nádherné nástroje z dílny Lorenza da Prato (1471–1475) a Baldassare Malaminiho (1596). Tyto varhany patří k nejvzácnějším nástrojům na světě.

Liuwe Tamminga natočil několik kompaktních disků, které získaly významná ocenění. Za nahrávku kompletního díla Marc'Antonia Cavazzoniho získal ocenění Diapason d'Or a Preis der Deutschen Schallplattenkritik. Další ocenění získala Tammingova souhrnná nahrávka Frescobaldiho fantazií a CD Mozart v Itálii (Preis der Deutschen Schallplattenkritik 2006) a nahrávky věnované skladatelům Andrea a Giovanni Gabrielimu realizované spolu s L. F. Tagliavinim získaly Choc de la Musique a cenu Antonia Vivaldiho od Fondazione Giorgo Cini v Benátkách. V roce 2008 vydal L. Tamminga tři nahrávky věnované  Fiorenzo Mascherovi, historickým varhanám z Kanárských ostrovů a Giacomo Puccinimu.

Liuwe Tamminga pravidelně spolupracuje se soubory Concerto Palatino a Odhecaton a sólově vystupuje po celé Evropě, USA a Japonsku. (www.liuwetamminga.it)

Na festivalových koncertech budeme pomocí dvou kamer přenášet obraz z kůru. Z pohodlí lavic v chrámové lodi tak budete mít možnost sledovat interprety při hře na kůru. Nenechte si ujít tento zážitek!

Koncerty se konají ve spolupráci s Mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany a pod uměleckou záštitou jeho zakladatele, varhaníka Pavla Černého.

Mezinárodní varhanní festival Varhany znějící 2012, Slaný–Peruc–Zlonice
se koná pod záštitou starosty Královského města Slaného Iva Rubíka.

Na začátek stránky


Information in English Information in English

Festival Varhany znějící 2012 pořádá město Slaný ve spolupráci s mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany.

Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj


Mediální partnerVarhaníci on-line


Festival se koná pod záštitou starosty města Slaného Iva Rubíka

Královské město Slaný

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2010–12