Toto je archivní web ročníku 2012. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2012

Varhanní festival představující památné varhany ve Slaném, Peruci a Zlonicích


Putování za historickými varhanami

Putování s varhaníkem Pavlem Černým za památnými varhanami
v Pozdni, Kvílicích, Libušíně a Tuchoměřicích.

Sobota 5. května 2012 od 9 do 17 hodin

Všech 90 míst na zájezd je k 29. 3. 2012 plně obsazeno!

Manuál varhan v kostele sv. Víta v KvílicíchČtvrtému ročníku varhanního festivalu Varhany znějící 2012 předchází v sobotu 5. května 2012 již třetí Putování za historickými varhanami. Spolu s varhaníkem Pavlem Černým, který „Putování“ po odborné stránce připravil, se vydáme do Pozdně, Kvílic, Libušína a Tuchoměřic kde se seznámíme se zajímavými historickými varhanami.

Ty mnohdy neprávem unikají naší pozornosti, neboť se nenacházejí v centrech kulturního dění. Nezapomeňme však, že velká tradice českého muzikantství (české hudební kultury) pochází právě z těchto malých míst, a to díky působení kantorů – varhaníků kostelních kůrů i v té nejzapadlejší vísce Čech.

Na každé ze společných zastávek (Pozdeň, Kvílice, Libušín a Tuchoměřice) nás Pavel Černý nejprve seznámí s historií a konstrukcí každého nástroje a poté v malém koncertu nástroj představí i po zvukové stránce. Po prohlídce nástroje v Kvílicích bude následovat oběd v Antošově pivovaru ve Slaném.

Každný organizovaný účastník Putování obdrží zdarma upomínkovou grafiku s motivy varhan J. G. I. Schmidta v kostele Sv. Petra a Pavla v Peruci od grafičky Hany Čápové.

Odborný výklad, koncertní ukázky a doprava autobusem (pro přihlášené) je zdarma. Podle počtu účastníků bude v Antošově pivovaru ve Slaném v rámci urychlení objednán společný oběd, který si poté každý hradí individuálně. Vzhledem k omezené kapacitě autobusu je nutné se přihlásit na níže uvedené e-mailové adrese.

Předběžné přihlášky, nebo případné dotazy posílejte prosím do konce března na e-mail: hornak@meuslany.cz nebo volejte na číslo 312 511 271. Počet míst společného putování je limitován kapacitou autobusu!

Odjezd v sobotu 5. května 2012 v 9 hodin z autobusové zastávky „U Váhy“ v Šultysově ulici ve Slaném. Návrat přibližně v 17 hodin na místo odjezdu.

Připojit se k organizované výpravě je možné i individuálně (s vlastní dopravou) přímo v místech jednotlivých zastávek putování dle přibližného časového rozvrhu.

Přibližný časový rozpis: Pozdeň • 9.30, Kvílice • 11.00, Libušín • 14.00, Tuchoměřice • 16.00

Foto a MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2011
Fotogalerie z Putování za historickými varhanami v roce 2009
MP3 ukázky z Putování za historickými varhanami v roce 2009

Odkazy

Na začátek stránky


Information in English Information in English

Festival Varhany znějící 2012 pořádá město Slaný ve spolupráci s mezinárodním festivalem Free Organ World – Pražské varhany.

Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu

Spolufinancováno Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj


Mediální partnerVarhaníci on-line


Festival se koná pod záštitou starosty města Slaného Iva Rubíka

Královské město Slaný

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2010–12