Toto je archivní web ročníku 2014. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2014

Festival představující památné varhany ve Slaném, Velvarech a Zlonicích & Petrovicích a Dolních Hbitech


Upomínkové grafiky

Dva upomínkové grafické listy – jeden pro sedlčanskou a druhý pro slánskou část festivalu – připravil pro mezinárodní hudební festival Varhany znějící 2014 plzeňský výtvarník Milan Bauer.

Jan Bauer - upomínková grafika - Varhany znějící 2014 (Sedlčansko) Jan Bauer - upomínková grafika - Varhany znějící 2014 (Slánsko)

Upomínkové grafiky z minulých ročníků: J. Kavan (2009), K. Beneš (2011), H. Čápová (2012).

Upomínkovu grafiku Milana Bauera obdrží každý organizovaný účastník Putování za historickými varhanami na Slánsku nebo na Sedlčansku.

Milan BauerMilan Bauer (*11. 8. 1960) se po ukončení studia na Střední keramické škole v Bechyni  rychle zapojil do grafické tvorby a zaujal jasné postavení mezi českými grafiky. Svoje odborné znalosti získané ve škole příbuzného oboru doplňoval soukromým studiem u pražského výtvarníka Spytimíra Bursíka. Milan Bauer zaujal odbornou veřejnost svým osobitým stylem, který se vyznačuje po formální stránce detailním propracováním daného námětu, jehož ústředním motivem bývá často starodávná technika. S trochou nadsázky je možné jeho tvorbu označit jako „poezii techniky“. Vznikla řada grafických listů inspirovaných dosud neobjeveným vynálezcem Ferdinandem Gramatikou (Pozůstalost F. G. I a II, Z kabinetu F. G.) ať už se jedná o různé samohyby, motocykly, lokomotivy, nebo i lehce strašidelné biomechanoidy. Inspiraci čerpá i z knih anatomie a starých katalogových listů továren. Grafiky Milana Bauera vznikají převážně technikou leptu, ale i dalšími hlubotiskovými technikami. Možnost je shlédnout měli milovníci umění jak doma, tak i v zahraničí. Jeho ex-libris jsou ozdobou soukromých sbírek i muzeí. Kromě tvorby grafických listů se Milan Bauer věnuje grafickému designu, grafické úpravě knih (Šumavské vzpomínky na časy, kdy práce voněla dřevem), kalendářů a časopisů (Vítaný host na Šumavě a v Českém lese). www.milan-bauer.cz

 

Festival se koná také díky podpoře farností Arcidiecéze pražské – Slaný, Zlonice, Smečno, Kralupy nad Vltavou, Petrovice u Sedlčan, Krásná Hora nad Vltavou a Maková-Smolotely. 

Pátý ročník mezinárodního varhanního festivalu Varhany znějící 2014 pořádají Přemyslovské střední Čechy, o. p. s., MAS Sedlčansko, o. p. s., Královské město Slaný a obec Petrovice. Festival se koná pod uměleckou záštitou varhaníka Pavla Černého.

Na začátek stránky


Information in English Information in English

Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001

Aktuální ročník festivalu


FESTIVAL POŘÁDAJÍ

Přemyslovské střední Čechy, o. p. s.

MAS Sedlčansko, o. p. s.


PARTNEŘI PROJEKTU

Královské město Slaný
Královské město Slaný

Obec Petrovice u Sedlčan
Obec Petrovice u Sedlčan


Mediální partnerVarhaníci on-line


Královské město Slaný

Odbor kultury MěÚ Slaný
© Královské město Slaný 2010–14