Toto je archivní web ročníku 2018. Aktuální ročník festivalu Varhany znějící naleznete zde →
 

Varhany znějící * 2018

Mezinárodní varhanní festival představující varhany na Slánsku & Dolnobřežansku


Pavel Černý, varhany (CZ)

Kostel sv. Václava v Psárech, středa 12. září 2018 v 19.30 hodin
Na varhany K. Schiffnera z roku 1880  hraje Pavel Černý (CZ)

Pavel ČernýVarhaník, pedagog a organolog Pavel Černý vystudoval varhany na pražské konzervatoři a AMU. Jako sólista je často zván ke koncertním vystoupením. Kromě předních domácích podií (Pražské Jaro, FOK, Česká Filharmonie, Concentus Moraviae, Mezinárodní varhanní festival Olomouc, České kulturní slavnosti, Janáčkův Máj, Svatováclavský hudební festival a mnoho dalších) účinkoval v různých zemích Evropy, USA, Japonsku, Brazílii, Africe a Kubě. Na AMU v Praze a JAMU v Brně přednáší varhanní hru, improvizaci a organologii a zasedá jako člen soutěžních porot. Upozornil na sebe získáním 1. cen ve varhanních soutěžích v Opavě (1990), Lublani (1992) a na Pražském jaru (1994). Další ceny mu byly uděleny prostřednictvím významných kulturních organizací. Doma i v zahraničí natáčí na CD, pro rozhlas a televizi. Některé CD nahrávky byly oceněny zahraniční kritikou. Je tvůrcem rozhlasových seriálů o varhanách. Při zvláštních příležitostech koncertuje na přenosném varhanním positivu neznámého českého mistra 18. století, který sám restauroval pod odborným vedením v Nizozemí. Pavel Černý je uměleckým ředitelem mezinárodního varhanního festivalu Varhany znějící. Jako organolog pracuje v odborných komisích při stavbách, restaurování a dokumentaci varhan, nyní např. pro stavbu nových varhan v katedrále sv. Víta v Praze. Je členem poradní komise pro sbírkotvornou činnost Českého muzea hudby. Publikuje odborné články a propaguje historické nástroje v České republice.

Pavel Černý je uměleckým poradcem několika mezinárodních varhanních festivalů. Jako organolog pracuje v odborných komisích při stavbách, restaurování a dokumentaci varhan, publikuje odborné články a propaguje historické nástroje v České republice. (Další odkazy)

Vstup na všechny koncerty festivalu Varhany znějící 2018 je volný!

Tak jako v předchozích letech budou z koncertů pořízeny živé nahrávky, ze kterých bude sestaveno CD, které vyjde do konce roku 2018 (viz CD Varhany znějící 2001, 2009, 2011, 2012, 2014, 2016).

Na festivalových koncertech budeme pomocí dvou kamer přenášet obraz z kůru. Z pohodlí lavic v chrámové lodi tak budete mít možnost sledovat interprety při jejich hře na kůru. Nenechte si ujít tento zážitek!

Festival se koná také díky laskavé podpoře farností Arcidiecéze pražské – Slaný, Smečno, Kralupy nad Vltavou, Jílové u Prahy, Zlatníky a Praha-Zbraslav. 

Sedmý ročník mezinárodního varhanního festivalu Varhany znějící 2018 pořádají Přemyslovské střední Čechy, o. p. s., společně  s MAS Dolnobřežansko, o. p. s., za finanční podpory Královského města Slaného, Královského města Velvary a obcí Zlatníky-Hodkovice a Psáry.

Mezinárodní festival Varhany znějící 2018 se koná pod uměleckou záštitou varhaníka Pavla Černého a také za laskavé podpory pana Geoffreyho Pipera.

Na začátek stránky




Archiv
Varhany znějící 2016
Varhany znějící 2014
Varhany znějící 2012
Varhany znějící 2011
Varhany znějící 2009
Varhany znějící 2001




FESTIVAL POŘÁDAJÍ

Přemyslovské střední Čechy, o. p. s.

MAS Dolnobřežansko, o. p. s.


PARTNEŘI PROJEKTU

Královské město Slaný
Královské město Slaný


Královské město Velvary
Královské město Velvary


Obec Zlatníky-Hodkovice
Obec Zlatníky-Hodkovice


Obec Psáry
Obec Psáry-Dolní Jirčany


MEDIÁLNÍ PARTNER

Varhaníci on-line


Královské město Slaný

Kulturní zařízení města Slaného
Kulturní zařízení města Slaného

© KZMS 2010–2018